Blog : Negen manieren om jullie vruchtbaarheid te verbeteren

Het zijn de kleine dingen die het hem doen om de kans op het krijgen van een kindje zo groot mogelijk te maken. Daarom hebben we een lijstje gemaakt met acht dingen die jullie kunnen doen om zo snel mogelijk zwanger te worden.

Het zijn de kleine dingen die het doen. Daarom hebben wij van Beter Zwanger een lijstje opgesteld met negen dingen die jullie kunnen doen om de kans op het krijgen van een kindje zo groot mogelijk te maken.

 

  1. Let op je gewicht

Een paar kilo boven of onder je ideale gewicht, dat is geen groot probleem als je zwanger wil worden. Maar ben je veel te zwaar of juist veel te licht? Dan kun je voor verrassingen komen te staan. Wetenschappers hebben namelijk onderzocht dat de tijd tot een zwangerschap twee tot vier keer zo lang is bij vrouwen met een body-mass index (BMI) boven de 25 en onder de 19. Zorg dus voor een gezond gewicht.

Ben je benieuwd naar jouw BMI? Check hem hier! (https://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/heb-ik-een-gezond-gewicht/bmi-meter.aspx)

 

  1. Houd je zaadcellen koel

We schreven al eerder over het mogelijke verband tussen het dragen van strakke boxershorts en vruchtbaarheid. Wetenschappelijk onderzoek heeft dat nog niet bevestigd. Toch zijn er wetenschappers die beweren dat je voor de zekerheid je zaakje maar beter koel kunt houden. Er is namelijk wel een verband tussen een verhoogde temperatuur van het sperma en een verminderde beweeglijkheid van zaadcellen. Zet voor alle zekerheid je laptop op tafel en niet op schoot, en ga af en toe een stukje wandelen.

 

  1. Pas op met alcohol en koffie

Je weet vast wel dat alcohol en zwanger worden niet samengaan. Over het effect van alcohol op de mannelijke vruchtbaarheid schreven we al eerder. Daarnaast bewezen Zweedse onderzoekers dat vrouwen die twee alcoholische consumpties per dag dronken, minder vruchtbaar waren. Ook het drinken van koffie heeft invloed op je vruchtbaarheid: volgens onderzoek is je vruchtbaarheid lager wanneer je vijf of meer koppen koffie per dag drinkt. Wil je zwanger worden? Geniet, maar drink alcohol en koffie met mate.

 

  1. Gebruik een voedingssupplement

Ons lichaam wordt constant blootgesteld aan schadelijke factoren zoals roken, alcohol, stoffen in het milieu en in de voeding. Die factoren zorgen voor vrije radicalen: moleculen die graag verbindingen maken met andere moleculen in je lichaam en ze daarmee beschadigen. Met name eicellen en zaadcellen zijn gevoelig voor deze vrije radicalen. Voedingssupplementen, zoals Impryl, voeden het antioxidatieve systeem van het lichaam en beschermen je daarmee tegen de schadelijke invloeden van vrije radicalen. Daarmee maak je de kans op een kindje zo groot mogelijk.

 

  1. Stop met roken

Het schadelijke effect van roken beperkt zich niet alleen tot de longen en bloedvaten, maar het beïnvloedt ook hoe ontvankelijk je baarmoeder is voor een bevruchte eicel. Daarnaast kunnen stoffen uit tabaksrook zorgen voor DNA-schade in de zaadcellen. Tijdens de zwangerschap verhoogt roken de kans op een miskraam. Hoe lastig het ook kan zijn: stop met roken als je zwanger wil worden. Je huisarts of apotheker kan je hierbij helpen.

 

  1. Weet wanneer je vruchtbare periode is

Drie dagen voor de eisprong ben je op zijn vruchtbaarst. Maar wanneer is dat nou precies? Daar kom je achter met wat handig rekenwerk of een kit die je bij de drogist kunt kopen. Maar het makkelijkst is toch wel een app op je smartphone die dit voor je doet. Apps als Life, Clue of Flo Period zijn verkrijgbaar in de Apple App Store of Google Play Store.

 

  1. Heb regelmatig seks

De medische wereld is het eens over het effect van ‘sparen’: dat is er niet. Hoewel na een week sparen het aantal zaadcellen stijgt, daalt juist hun beweeglijkheid. Probeer dus regelmatig het bed in te duiken. De kans op een zwangerschap is het grootst als jullie het om de dag doen.

 

  1. Pas op met glijmiddel

Veel koppels houden van wat hulp tussen de lakens, zeker als ze er een actief seksleven op na houden. Maar sommige glijmiddelen kunnen de vruchtbaarheid beïnvloeden. Gebruik daarom geen zeep of middelen met een zaaddodende werking. Kies voor glijmiddel op waterbasis of een natuurlijk product. Je huisarts kan je hierover adviseren.

 

  1. Pas op met chemicaliën

Sommige chemicaliën, zoals landbouwbestrijdingsmiddelen of narcosemiddelen, zijn slecht voor de vruchtbaarheid van man, vrouw of allebei. Maar ook sommige reinigings- of oplossingsmiddelen zijn gevaarlijk. Blootstelling aan deze stoffen kun je helaas niet altijd helemaal vermijden. Maar als je twijfelt over het gebruik van een middel, kijk dan eerst op het etiket.

 

Bron: WebMD

Reageer als eerste

Deel jouw mening, je ervaring en idee├źn met Beterzwanger.com.

(Uw e-mailadres wordt niet gedeeld met derden)
Velden voorzien van een * zijn verplicht.