Blog : Avondje doorzakken? Denk aan je zaadcellen!

Ben je een man en heb je een kinderwens? Denk dan even na voor je weer een avond de kroeg in duikt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn zaadcellen namelijk wél vatbaar voor schade die wordt veroorzaakt door regelmatig alcoholgebruik.

Hebben jullie een kinderwens? Denk dan aan je zaadcellen voor je met je vrienden de kroeg in duikt. Want niet alleen eicellen, maar ook sperma is vatbaar voor schade door regelmatig alcoholgebruik.

 

Veel mannen denken dat hun vruchtbaarheid weinig te lijden heeft onder het drinken van alcohol. Vrouwen moeten hun hele leven doen met een aantal eicellen dat al voor de geboorte is gevormd, terwijl mannen constant nieuwe zaadcellen aanmaken. Regelmatig drinken kan dan toch geen kwaad?

 

Zaadkwaliteit

Dat is niet helemaal waar. Deense wetenschappers schrijven namelijk dat de mannelijke vruchtbaarheid wel degelijk te lijden heeft onder het drinken van alcohol. De wetenschappers onderzochten hiervoor de spermakwaliteit van 1221 mannen van 18 tot 28 jaar, die ook een bloedmonster en een vragenlijst inleverden over hun alcoholgebruik. Uit de resultaten bleek dat de kwaliteit van het sperma lager werd naarmate mannen meer en regelmatiger alcohol dronken. De zaadkwaliteit was het laagst bij mannen die regelmatig meer dan 25 alcoholische consumpties per week dronken.

 

Liever geen alcohol
Of de spermakwaliteit weer stijgt als mannen hun alcoholinname verminderen, dat weten we nog niet. Daarom geven de onderzoekers een advies: ben je een man met een kinderwens? Dan doe je er beter aan om de fles wat vaker te laten staan. Zeker in het geval van regelmatig hoog alcoholgebruik is er een kans dat je vruchtbaarheid hieronder te lijden heeft. Het aanpassen van je levensstijl kan je kansen op een zwangerschap al flink vergroten. En een voedingssupplement zoals Impryl kan je lichaam daarbij ondersteunen.

 

Bron: 
- Jensen T, Gottschau M, Madsen J. Habitual alcohol consumption associated with reduced semen quality and changes in reproductive hormones; a cross-sectional study among 1221 young Danish men. BMJ Open (2014) 4:e005462

Reageer als eerste

Deel jouw mening, je ervaring en ideeën met Beterzwanger.com.

(Uw e-mailadres wordt niet gedeeld met derden)
Velden voorzien van een * zijn verplicht.