Blog : Bepaalt jouw eetpatroon de gezondheid van je kindje?

Als het aan Deense onderzoekers ligt, krijgt het spreekwoord ‘weet wat je eet’ een nieuwe betekenis. Het lijkt er namelijk op dat het eetpatroon van mannen via het sperma van invloed is op de gezondheid van hun kroost.

‘Weet wat je eet’ krijgt een nieuwe betekenis - als het aan Deense wetenschappers ligt. Het eetpatroon van mannen lijkt namelijk invloed te hebben op de gezondheid van hun kindje.

 

De hoeveelheid genetische informatie die je doorgeeft via je sperma is afhankelijk van omgevingsfactoren. Zo heeft je kindje meer kans op diabetes als jij een tijdlang erg weinig te eten hebt gehad. Maar ook zijn er aanwijzingen dat je eetpatroon de genetische variatie van je zaadcellen beïnvloedt. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen.

 

Gewichtsverlies

De wetenschappers vergeleken het sperma van mannen met een gezond gewicht met dat van mannen die te zwaar waren. De wetenschappers zagen dat verschillende genen uit het sperma-DNA anders tot uiting kwamen. Maar daarna deden ze nog een proef: ze onderzochten wat de invloed was van gewichtsverlies op het sperma-DNA bij mannen die een maagverkleining kregen. Al een week na de operatie veranderde bij 1500 sperma-genen de expressie. En na een jaar was dat aantal gestegen tot bijna 4000.

 

Variatie

‘We hadden niet verwacht om zulke verschillen in genetische variatie te zien als gevolg van de omgeving’, zeggen de wetenschappers. Ze vinden deze variatie – en de invloed op volgende generaties – een belangrijke vondst. ‘We weten nog niet wat de verschillen betekenen, maar het is een bewijs dat de informatie in het sperma-DNA afhankelijk is van het gewicht.’

 

Balans

Zoals je leest, kunnen jouw eetgewoonten een effect hebben op je kroost. Dus willen jullie zwanger worden? Zorg dan voor een gezonde levensstijl en een gebalanceerde voeding. En help je zaadcellen een handje met een voedingssupplement!

 

Bronnen:
- Universiteit van Kopenhagen
- Donkin I, Versteyhe S et al. Obesity and bariatric surgery drive epigenetic variation of spermatozoa in humans. Cell Metabolism 2016 (23);1-10

Reageer als eerste

Deel jouw mening, je ervaring en ideeën met Beterzwanger.com.

(Uw e-mailadres wordt niet gedeeld met derden)
Velden voorzien van een * zijn verplicht.