Blog : Eten en zwangerschap: gekke gewoonten

Als je zwanger bent, is het extra belangrijk om gezond te eten zodat je alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Je lichaam helpt daarin mee, waardoor je ineens zin kan krijgen in voedingsmiddelen die niet zo voor de hand liggen. Hoe wordt dit veroorzaakt en wat is het nut van deze zwangerschapslust? In deze blog vertellen we je er meer over.

Tijdens je zwangerschap krijg je soms ineens zin in voedingsmiddelen die niet zo voor de hand liggen. Hoe komt dat, en wat is het nut van deze zwangerschapslust?

 

Als je zwanger bent, is het extra belangrijk om gezond te eten zodat je alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Je lichaam helpt daarin mee, waardoor je eetgewoonten soms heel anders dan normaal kunnen zijn. Wat dacht je van potten augurken of grote hoeveelheden slagroom? Of een combinatie van die twee? Hoe verklaren we die zin in bepaalde voedingsmiddelen?

 

Zwangerschapslust

Tijdens je zwangerschap ben je een speelbal van je hormonen. Die veroorzaken niet alleen de gevreesde stemmingswisselingen, maar kunnen ook invloed uitoefenen op je eetlust. Uiteindelijk krijg je daardoor erg veel zin in specifieke producten, of juist niet. Hoewel de wetenschap er nog niet helemaal over is uitgepraat, denkt men dat deze zogenaamde zwangerschapslust is te verklaren door een tekort aan voedingsstoffen. Je lichaam probeert die tekorten instinctief aan te vullen: het zorgt voor een verlangen naar voedingsmiddelen die het normaal niet binnen krijgt. En dat kan soms bizarre vormen aannemen.

 

Pica

Er zijn namelijk gevallen bekend van zwangere vrouwen die een drang hebben tot het eten van dingen die helemaal niet eetbaar zijn. Zo loopt sommigen het water in de mond van zand of metselwerk. En anderen kunnen zich niet inhouden als ze as, papier of elastiekjes zien. Een enkeling waagt zich zelfs aan het drinken van wasmiddel of benzine. De medische wereld noemt dit pica: de zucht naar het consumeren van niet-eetbare dingen. Zwangere vrouwen zijn, waarschijnlijk dankzij hun hormonen, extra gevoelig voor dit gedrag. En dat is niet zonder risico, vooral als het gaat om chemicaliën of onverteerbare stoffen. De achterliggende oorzaak is vaak een tekort aan vitaminen of mineralen zoals ijzer of zink. Dat kun je aanpakken met een voedingssupplement zoals Impryl.

 

Augurken met slagroom?

Toch is het normaal om afwijkende eetgewoonten te hebben als je zwanger bent. En vaak kan het helemaal geen kwaad om hieraan toe te geven, bijvoorbeeld in het geval van augurken met slagroom. Na je zwangerschap dalen je hormoonspiegels snel, en gaan die niet-alledaagse gewoonten vanzelf weer weg. Maar heb je de neiging tot het eten van iets vreemds? Wees dan niet bang om voor de zekerheid een bezoekje aan de dokter te brengen.

 

Bronnen:
- InfoNu.nl
- CBS News
- Voedingscentrum

Reageren?

Deel jouw mening, je ervaring en idee├źn met Beterzwanger.com.

(Uw e-mailadres wordt niet gedeeld met derden)
Velden voorzien van een * zijn verplicht.