Blog : Eten en zwangerschap: drie mythes ontkracht

Voeding en zwangerschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor een optimale kans op een zwangerschap kunnen jij en je partner allebei zorgen voor een gevarieerd eetpatroon, ondersteund door voedingssupplementen. Zo voorkom je een tekort aan voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de totstandkoming van de zwangerschap.

Voeding en zwangerschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor een optimale kans op een zwangerschap kunnen jij en je partner allebei zorgen voor een gevarieerd eetpatroon, ondersteund door een voedingssupplement zoals Impryl. Zo voorkom je een tekort aan voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een succesvolle zwangerschap.

 

Maar eindelijk is het zover: jullie zijn zwanger! Wat nu? Hoe laat je je voorlichten over je eetpatroon? Hoe weet je wat waar is van de verhalen die je op het internet leest? Wij van Beter Zwanger prikten drie hardnekkige mythes voor je door.

 

Mythe 1: zwangere vrouwen moeten twee keer zoveel eten

Het klinkt logisch: met een kindje in je buik heb je meer voedingsstoffen nodig. Deze mythe is zelfs zo hardnekkig dat volgens een onderzoek onder zwangere vrouwen in Australië, Nieuw-Zeeland en Ierland zeventig procent van de vrouwen lijdt aan overgewicht tijdens hun eerste zwangerschap. Veel vrouwen vergeten namelijk dat ze tijdens de zwangerschap minder actief zijn, waardoor ze minder calorieën verbranden. De onderzoekers schrijven op grond van hun resultaten dat je in de eerste twaalf weken van je zwangerschap geen extra voeding nodig hebt, en in de periode erna slechts in beperkte mate.

Ben je op gezond gewicht? Dan mag je tussen de elf en zestien kilo aankomen als je zwanger bent van één baby. Overmatige gewichtstoename kan het risico verhogen op zwangerschapsgerelateerde diabetes, een hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging. Daarnaast kom je maar moeilijk van die zwangerschapskilo’s af – reden te meer om te zorgen dat ze er überhaupt niet aankomen.

 

Mythe 2: je mag geen sushi eten als je zwanger bent

Sushi, dat is rauwe vis. En dat is gevaarlijk tijdens je zwangerschap, toch? Wees gerust: dat blijkt mee te vallen. De Japanse hartige snack staat in de regel juist bol van de vitaminen en mineralen. Soms kunnen op vis wel ziekmakende bacteriën groeien zoals Listeria of 

Salmonella. Maar om besmetting met die bacteriën te voorkomen hoef je tijdens je zwangerschap niet alle sushi gedag te zeggen. De soorten die zijn bereid met verse, goed gewassen of gekookte groenten, of met ei of vlees, zijn net zo veilig als andere gerechten. Sushi bereid met rauwe verse vis is vaak ook veilig. Hoe weet je of de vis vers is? Ruik goed voor je een hap neemt. Bij een ‘vissige’ geur is de vis niet meer vers en is de kans op een besmetting groter. Bij twijfel: luister naar je verstand en je zintuigen, en laat de sushi liever staan.

 

Mythe 3: van zout eten krijg je een jongetje

Kan je eetpatroon het geslacht van je kindje beïnvloeden als je al zwanger bent? Dat zijn bakerpraatjes. Tijdens de bevruchting is namelijk al bepaald of je kindje een jongen of een meisje wordt, en je eetpatroon tijdens je zwangerschap verandert daar niets meer aan. Het wordt dan ook afgeraden om dit te willen beïnvloeden met je eetgewoonten. Eet liever een gebalanceerd, gezond dieet, eventueel aangevuld met voedingssupplementen zoals Impryl. De kans op een succesvolle zwangerschap is dan zo groot mogelijk. 

 

Bron: 

  • Restall A, Taylor R, Thompson J et al. Risk Factors for Excessive Gestational Weight Gain in a Healthy, Nulliparous Cohort. J Obes (2014) 2014:148391.

 

Reageer als eerste

Deel jouw mening, je ervaring en idee├źn met Beterzwanger.com.

(Uw e-mailadres wordt niet gedeeld met derden)
Velden voorzien van een * zijn verplicht.