Blog : Heeft de geboortedag invloed op de gezondheid van je kindje?

De dag waarop je kindje wordt geboren is van belang voor zijn of haar gezondheid. Volgens Engelse onderzoekers hebben baby’s die in het weekend worden geboren namelijk een grotere kans om kort na de geboorte te overlijden dan kindjes die op een weekdag het levenslicht zien.

Wetenschappers van het Londense Imperial College deden onderzoek naar de sterftecijfers per geboortedag bij 1,35 miljoen kinderen die werden geboren in 2010 en 2011. Van de kindjes die doordeweeks werden geboren stierven er gemiddeld 6,5 per duizend, vergeleken met een gemiddelde van 7,1 per duizend voor weekendbaby’s. Dit verband gaat in mindere mate ook op voor moeders. Zij kregen in het weekend vaker een infectie: 8,2 gevallen per duizend doordeweeks, vergeleken met 8,7 per duizend in het weekend.

Volgens de onderzoekers is een verschil van gemiddeld 0,6 op duizend toch een belangrijke vondst: teruggerekend komen de cijfers inclusief bevallingen in het weekend overeen met ongeveer 770 duizend sterfgevallen meer dan wanneer alle baby’s zouden worden geboren op een dinsdag, de dag van de week met het laagste sterftecijfer.

Hoewel de onderzoekers het verband tussen de geboortedag en het sterftecijfer niet geheel kunnen verklaren, denken ze dat de verhoogde cijfers te maken hebben met de verminderde bezetting van ziekenhuizen in het weekend. De wetenschappers benadrukken wel dat er meer data nodig zijn om uitspraken te kunnen doen over de zorgkwaliteit.

Moet je je nu zorgen maken wanneer je bent uitgerekend in het weekend? Wij denken van niet. In Nederland is de zorg rond de bevalling namelijk goed geregeld en zijn ziekenhuizen ook tijdens het weekend goed bezet. Daarnaast zijn de sterftecijfers in Nederland nog lager dan in Engeland: volgens het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) overleden in 2013 gemiddeld 2,3 per duizend kinderen in de eerste week na de geboorte.

Bron:
- BMJ 
- New Scientist

Reageer als eerste

Deel jouw mening, je ervaring en ideeën met Beterzwanger.com.

(Uw e-mailadres wordt niet gedeeld met derden)
Velden voorzien van een * zijn verplicht.