Blog : Vaker seks: sneller zwanger dankzij je immuunsysteem?

Meer seks verhoogt de kans op een zwangerschap, dat lijkt een waarheid als een koe. Toch lijkt achter deze uitspraak nog meer te zitten dan je zou denken: volgens Amerikaanse wetenschappers speelt je immuunsysteem hier waarschijnlijk ook een rol in.

Meer seks verhoogt de kans op een zwangerschap. Dat lijkt een open deur, nietwaar? Toch zit er meer achter deze uitspraak dan je in eerste instantie denkt. En je immuunsysteem speelt daarbij een belangrijke rol.

 

Als je zwanger bent, verandert je lichaam. Niet alleen aan de buitenkant: ook je immuunsysteem ondergaat een transformatie. Zo’n zelfde verandering gebeurt ook tijdens de geboorte en zelfs gedurende iedere menstruatiecyclus. Daardoor kan de kans om zwanger te worden per dag verschillen. Maar wetenschappelijk onderzoek naar het effect van seks op het immuunsysteem ontbrak tot nu toe.

 

Immuunrespons

Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Indiana zetten een studie op onder dertig vrouwen, waarvan de ene helft wel en de andere niet seksueel actief was. De onderzoekers vonden verschillen in het immuunsysteem tussen de twee groepen. Het verschil zat hem voornamelijk in de immuunrespons: het antwoord dat ons lichaam geeft op ongewenste dreigingen van buitenaf, zoals bacteriën en virussen. Maar soms is je lichaam zo streng dat het een kinderwens als een dreiging ziet. De wetenschappers zagen bij de seksueel actieve vrouwen een verhoogd aantal T-helpercellen. Die helpen het lichaam bij het accepteren van ‘gewenste dreigingen’ zoals sperma of een ongeboren kind. En ook de bloedspiegels van sommige antilichamen, die een belangrijke rol spelen bij het herkenbaar maken van indringers in het lichaam, waren verhoogd.

 

Zelfbescherming

Hoewel het onderzoek klein van opzet was, spreken de resultaten volgens de wetenschappers voor zich. Dr. Tierney Lorenz, leider van het onderzoek: ‘We zien dat het immuunsysteem reageert op seksuele activiteit en zo het lichaam voorbereidt op de mogelijkheid van een zwangerschap.’ Je lichaam maakt het zichzelf soms knap lastig als je zwanger wil worden, volgens Lorenz. ‘Het moet zichzelf beschermen tegen indringers, maar als dat ook zou gelden voor zaadcellen of een ongeboren kindje, dan zou je niet zwanger kunnen worden.’ Ze denkt dat haar onderzoek bijdraagt aan het bewijs voor de theorie dat het immuunsysteem het lichaam kan aansturen door te reageren op fysieke prikkels van buitenaf, zoals seks.

 

Immuunsysteem

Om kort te gaan zijn er aanwijzingen dat je lichaam niet voor één gat is te vangen. Hoe vaker je seks hebt, hoe groter de kans wordt op een zwangerschap, dat is duidelijk. Maar dat dat komt doordat je immuunsysteem zich hieraan aanpast, is een nieuwe bevinding.

 

Bronnen:
- Indiana University
- Lorenz T, Heiman J, Demas G. Sexual activity modulates shifts in TH1/TH2 cytokine profile across the menstrual cycle: an observational study. Fertil Steril 2015;16(15):S0015-0282 
- Lorenz T, Demas G, Heiman J. Interaction of menstrual cycle phase and sexual activity predicts mucosal and systemic humoral immunity in healthy women. Physiol Behav 2015;1(152):92-98

Reageer als eerste

Deel jouw mening, je ervaring en idee├źn met Beterzwanger.com.

(Uw e-mailadres wordt niet gedeeld met derden)
Velden voorzien van een * zijn verplicht.