Blog : Nederlandse geboortecentra goede plek om te bevallen

Geboortecentra in Nederland zijn een goede plek om te bevallen. De kwaliteit van zorg verschilt onderling nauwelijks en is vergelijkbaar met een geplande poliklinische bevalling. Dat blijkt uit onderzoek van TNO, dat op 15 april werd gepresenteerd tijdens het symposium Geboortecentrum Onderzoek in het UMC Utrecht.

Als je aan het eind van je zwangerschap bent, kun je afhankelijk van het risico op complicaties kiezen uit verschillende mogelijkheden om te bevallen. De bekende wegen zijn poliklinisch of thuis onder begeleiding van een verloskundige. Recent is daar een derde mogelijkheid bij gekomen: je kindje verwelkomen in een van de geboortecentra die Nederland rijk is. Uit onderzoek blijkt dat deze optie minstens zo goed bevalt.

In opdracht van onderzoeksorganisatie ZonMw evalueerde een wetenschappelijk team van verschillende instellingen de kwaliteit van alle 23 Nederlandse geboortecentra. De onderzoekers vergeleken de uitkomsten voor moeder en kind na een bevalling in een van deze centra en in een polikliniek. Dat deden ze door de geboortecentra op twee manieren in te delen: op basis van de locatie ten opzichte van de poliklinische verloskamers en op basis van de inrichting van de organisatie. Ze vonden geen verschil in zorgkwaliteit, kosten van een bevalling en waardering van de zorg.

Heeft thuis bevallen je voorkeur, of sluit je je kindje liever voor het eerst in je armen in een ziekenhuis of geboortecentrum? De zorg, kosten en waardering komen voor alle opties overeen, behalve bij een geplande thuisbevalling. Die is goedkoper en scoort hoger bij de waardering van zorg. Op basis van de uitkomsten adviseren de onderzoekers dan ook om te overleggen met je arts en verloskundige over de plaats die jou het meest aanspreekt.

Bronnen:
- Nationale Zorggids
- TNO

Reageer als eerste

Deel jouw mening, je ervaring en idee├źn met Beterzwanger.com.

(Uw e-mailadres wordt niet gedeeld met derden)
Velden voorzien van een * zijn verplicht.