Blog : Ook man vruchtbaarder bij meer seks

Veel mannen denken dat ze moeten ‘sparen’ om te zorgen voor een optimale vruchtbaarheid. Wetenschappers hebben nu aanwijzingen voor het tegendeel: ze toonden aan dat mannen die twee keer kort achter elkaar seks hebben (en daarbij ook klaarkomen), de tweede keer vruchtbaarder zijn dan mannen die er na één keer al genoeg van hebben.

Eerder schreven we dat hoe meer seks je hebt, hoe vruchtbaarder je bent. Maar wist je dat dat niet alleen geldt voor vrouwen, maar ook voor mannen?

 

Er doen veel volkswijsheden de ronde als het gaat om zwanger worden. Veel ‘oplossingen’ zijn niet wetenschappelijk bewezen. Zo zou het eten - of juist het laten staan - van bepaalde voedingsmiddelen sneller leiden tot een succesvolle zwangerschap. Of zouden bepaalde standjes de kans op een kindje vergroten.

 

Gezond sperma

Nog zo’n populaire mythe is ‘sparen’. Veel mannen denken namelijk dat het goed is om zo lang mogelijk niet klaar te komen, zodat ze daarna veel sperma en een hoge potentie hebben, en daarmee de kans op een kindje zo groot maken. Daar zit een kern van waarheid in: de hoeveelheid sperma is het grootst na een ‘sekspauze’ van minimaal twee dagen. Maar Britse onderzoekers van het Londense North Middlesex Hospital hebben nu bewezen dat het niet gaat om de kwantiteit, maar om de kwaliteit. Je sperma blijkt namelijk gezonder als je vaker seks hebt.

 

Spermakwaliteit

De wetenschappers toonden aan dat mannen die twee keer kort achter elkaar klaarkomen, de tweede keer vruchtbaarder zijn dan mannen die er al na één keer genoeg van hebben. Dat onderzochten ze bij ruim 70 koppels waarvan de man verminderd vruchtbaar was. Zij moesten binnen één uur twee zaadsamples inleveren. En wanneer de onderzoekers het tweede en niet het eerste sample gebruikten voor een vruchtbaarheidsbehandeling, steeg de kans op een zwangerschap van 6 naar 20 procent. Daarnaast was de spermakwaliteit van de tweede ‘lading’ hoger: in ruim vier van de vijf samples zaten zo veel beweeglijke zaadcellen, dat de onderzoekers hun eigenaars niet als verminderd vruchtbaar konden bestempelen.

 

Sparen loont niet

De onderzoekers zeggen dat hun bevindingen niet alleen gelden voor koppels die al hulp hebben om een kindje te krijgen. Ze gaan namelijk op voor iedereen die moeite heeft met zwanger worden. Je leest het goed: sparen loont niet, als het gaat om seks en vruchtbaarheid. Dus mocht je na de eerste keer nog puf hebben voor een tweede ronde: het komt jullie kans op een kindje alleen maar ten goede!

 

Bronnen:
- Improving pregnancy rates in IUI procedure. Bahadur G, Illahibuccus A, Al-Habib A, Okolo S. ESHRE Congress 2015.

- Daily Mail

Reageer als eerste

Deel jouw mening, je ervaring en ideeën met Beterzwanger.com.

(Uw e-mailadres wordt niet gedeeld met derden)
Velden voorzien van een * zijn verplicht.