Blog : Ook meeroken vergroot kans op vruchtbaarheidsproblemen

Roken tijdens de zwangerschap is natuurlijk een no-go. Maar we weten nu ook dat vrouwen die roken of meeroken een grotere kans hebben op moeilijkheden bij het zwanger worden. Daarnaast kunnen zij eerder in de overgang komen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers.

Roken tijdens de zwangerschap, dat is natuurlijk een no-go. Maar ook als je nog niet zwanger bent en graag een kindje wilt, is het verstandig om uit de buurt van sigarettenrook te blijven.

 

Roken is slecht voor je gezondheid, ook wanneer je zwanger wil worden. We weten dat tientallen stoffen uit tabaksrook de vrouwelijke vruchtbaarheid en hormoonspiegels beïnvloeden. Maar over de invloed van meeroken op de vruchtbaarheid wisten we tot nu toe nog niet zoveel.

 

Rookgedrag

Amerikaanse wetenschappers van het Roswell Park Cancer Institute onderzochten informatie uit een grote Amerikaanse wetenschappelijke studie, waaraan ongeveer 90 duizend vrouwen hebben meegedaan. Al deze vrouwen gaven van 1993 tot 1998 informatie over hun levensstijl en -gewoonten, waaronder hun rookgedrag.

 

Meerokers

De resultaten van het onderzoek bevestigden de vermoedens: vergeleken met vrouwen die nooit een sigaret hadden aangeraakt, hadden vrouwen die ooit hadden gerookt of nog steeds rookten een grotere kans op onvruchtbaarheid. Maar dat bleek ook te gelden voor meerokers: vrouwen die als kind aan tabaksrook waren blootgesteld, hadden samengeleefd met een rokende partner of hadden gewerkt met rokende collega’s, hadden meer kans op vruchtbaarheidsproblemen dan vrouwen die nooit passief hadden gerookt.

 

Waar rook is…

We wisten al dat roken én meeroken niet goed zijn voor je gezondheid en vruchtbaarheid. Maar dit onderzoek is het eerste dat ook de negatieve gevolgen van meeroken op de vrouwelijke vruchtbaarheid zo overtuigend bevestigt. Dus willen jullie graag een kindje? Dan weet je vanaf nu nóg zekerder dat je het beste bij sigarettenrook uit de buurt kunt blijven.

 

Bron:
- Hyland A, Piazza K, Hovey KM et al. Associations between lifetime tobacco exposure with infertility and age at natural menopause: the Women's Health Initiative Observational Study. Tob Control 2015;0:1-9.

Reageer als eerste

Deel jouw mening, je ervaring en idee├źn met Beterzwanger.com.

(Uw e-mailadres wordt niet gedeeld met derden)
Velden voorzien van een * zijn verplicht.