Blog : Rollen straks de eierstokken uit de 3D-printer?

Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd muizen-eierstokken na te maken met een 3D-printer en deze te implanteren, waarna de muizen levende jongen konden baren. De wetenschappers hopen dat hun techniek op termijn kan worden gebruikt bij de behandeling van onvruchtbaarheid bij mensen.

Met behulp van een 3D-printer maakten de wetenschappers netjes van gelatine, die stevig genoeg waren om te worden gehanteerd tijdens een operatie, maar waarin tegelijkertijd voldoende ruimte was voor ingebrachte hormoonproducerende cellen en eicellen om door te groeien. De ‘nep-eierstokken’ brachten ze vervolgens in bij muizen waarvan ze de echte eierstokken hadden verwijderd. En met succes: de muizen werden weer vruchtbaar en konden zelfs gezonde jongen baren. Ook de hormonale cyclus van de muizen werd weer normaal.

Volgens de onderzoekers van de Northwestern University, die hun opzienbarende resultaten onlangs presenteerden op een wereldwijd vakcongres voor hormoondeskundigen, is hun methode veilig en schaalbaar genoeg om uiteindelijk de vruchtbaarheid en hormoonhuishouding te herstellen bij vrouwen die door ziekte of een erfelijke afwijking slecht of niet-functionerende eierstokken hebben. Een van de grootste zorgen van bijvoorbeeld kankerpatiënten is het blijvende gevolg van een chemokuur op de vruchtbaarheid. Ook zouden vrouwen met een aangeboren verminderde hormonale activiteit kunnen profiteren van deze behandeling.

Bronnen:
-  EOS Wetenschap
-  Endocrine Society

Reageer als eerste

Deel jouw mening, je ervaring en ideeën met Beterzwanger.com.

(Uw e-mailadres wordt niet gedeeld met derden)
Velden voorzien van een * zijn verplicht.