Blog : Schakelaar in zaadcellen aangrijpingspunt voor vruchtbaarheidstherapie?

Amerikaanse onderzoekers hebben een eiwit gevonden dat bij activatie zaadcellen laat doordringen in de eicel. Volgens hen biedt de ontdekking van deze biologische schakelaar aangrijpingspunten voor nieuwe geneesmiddelen die de vruchtbaarheid van mannen kunnen bevorderen.

Bij ongeveer de helft van alle koppels die geen kinderen kunnen krijgen, ligt de oorzaak bij de man. Wetenschappers uit de hele wereld doen dan ook onderzoek naar nieuwe behandelmethoden die ‘foutjes’ in de spermaproductie kunnen herstellen, waardoor de kans op een zwangerschap groter wordt. Bij sommige mannen zit het probleem in de zaadcellen, die meer moeite hebben om tot de eicel door te dringen.

Onderzoekers van de University of California Berkeley and San Francisco ontdekten onlangs een eiwit dat hiervoor verantwoordelijk is. Deze zogenaamde receptor heeft de functie van een schakelaar: het is aanwezig in de staart van de zaadcel en reageert op progesteron, een hormoon dat wordt geproduceerd door de eicel. Als het hormoon deze schakelaar aan zet, gaat de staart van de zaadcel harder kwispelen. Dat geeft het zwemmertje net dat extra beetje kracht om door te dringen in de eicel.

Bij sommige mannen die verminderd vruchtbaar zijn, zit het probleem in de werking van deze schakelaar: de progesteron in de buurt van de eicel zet de ‘kwispel-stand’ van de zaadcellen niet aan. Hierdoor kunnen ze niet doordringen tot in de eicel en vindt er geen bevruchting plaats.

De onderzoekers denken dat een oplossing voor dit probleem kan liggen in een geneesmiddel dat de receptor weer laat werken. Maar zo ver is het nog lang niet: de weg naar een veilig geneesmiddel is lang. Als jullie moeite hebben met zwanger worden, kunnen jullie dus ook proberen zwanger te worden met behulp van een voedingssupplement.

Bron: 
Science
The Telegraph

Reageer als eerste

Deel jouw mening, je ervaring en ideeën met Beterzwanger.com.

(Uw e-mailadres wordt niet gedeeld met derden)
Velden voorzien van een * zijn verplicht.