Blog : Stress en vruchtbaarheid: geen goede combinatie

Stress is voor veel mensen een bekend fenomeen. Wie ervaart er niet af en toe een hoge werkdruk of legt zichzelf in de vrije tijd allerlei taken op? Sommigen lijden hierdoor aan een constant gevoel van spanning. Kan dit gevoel de vruchtbaarheid beïnvloeden?

Het korte antwoord is: ja, dat kan. Onze lichamen zijn ingesteld om de vruchtbaarheid op een laag pitje te zetten wanneer een stressvolle situatie langere tijd aanhoudt. Adrenaline komt vrij, een hormoon dat de werking tegengaat van allerlei andere hormonen die een rol spelen bij de vruchtbaarheid. Het lichaam beschermt zichzelf als het ware tegen de niet ideale omgeving: bij vrouwen blijft de eisprong uit, terwijl bij mannen minder zaadcellen ontstaan. En mannen én vrouwen krijgen onder invloed van langdurige stress allebei minder zin in seks.

Hoewel dit mechanisme ongetwijfeld zijn nut heeft bewezen in penibele situaties, zijn er tegenwoordig veel mensen die door langdurige stress minder makkelijk zwanger kunnen worden. En dat terwijl het krijgen van een kindje op zichzelf al een stressvolle bezigheid kan zijn. Daarom is het belangrijk om het niveau van spanning zo laag mogelijk te houden wanneer je zwanger wilt worden. Dus heb je last van stress? Neem het lijstje hieronder eens door, en bepaal voor jezelf op welke gebieden winst te behalen valt.

Zorg voor je dagelijkse dosis ontspanning 
De makkelijkste remedie tegen stress is ontspannen. Probeer in je agenda bijvoorbeeld tijd vrij te maken voor een lange wandeling en zorg voor genoeg slaap. Zo krijg je je immuunsysteem weer op peil.

Sport regelmatig
Onderzoek wijst onomstotelijk uit dat beweging zorgt voor de aanmaak van endorfinen: hormonen die zorgen voor ontspanning.

Drink niet te veel koffie
Je dagelijkse bakje troost bevat cafeïne, dat de aanmaak van adrenaline stimuleert. Ben je een coffeeholic? Probeer te minderen of over te stappen op andere dranken zoals water of (kruiden)thee.

Leer mindfulness
Uit onderzoek blijkt dat veel stressgevoelens ontstaan door het inefficiënt besteden van je aandacht: angst voor negatieve gevolgen of piekeren. Door jezelf een meer onbevangen instelling aan te leren, kun je stress omzeilen.

Lukt het jullie ondanks deze tips maar niet om zwanger te worden? Dan zijn er ook voedingssupplementen zoals Condensyl of Procrelia, die zorgen voor een verbeterde vruchtbaarheid, ondanks gevoelens van stress. 

Bron: Natural Fertility Info

Reageer als eerste

Deel jouw mening, je ervaring en ideeën met Beterzwanger.com.

(Uw e-mailadres wordt niet gedeeld met derden)
Velden voorzien van een * zijn verplicht.