Blog : Zorgen strakke boxershorts voor traag zaad?

Eerder schreven we in deze blog over drie mythen over eten tijdens je zwangerschap. Want in deze periode word je vaak overspoeld met zogenaamde bakerpraatjes: goedbedoelde adviezen die vaak al generaties meegaan, maar helaas niet altijd even waar zijn. Gelukkig kan de wetenschap ons een handje helpen bij het maken van onderscheid tussen feit en fictie.

Als je zwanger bent word je vaak overspoeld met goedbedoelde adviezen die vaak al generaties meegaan, maar helaas niet altijd even waar zijn. Gelukkig kan de wetenschap ons een handje helpen bij het maken van onderscheid tussen feit en fictie. In deze blog: krijgt een man ‘traag zaad’ door het dragen van strakke boxershorts?

 

Niet alle bakerpraatjes zijn bestemd voor zwangere vrouwen – ook mannen zijn soms het onderwerp. Zo kun je liever nauwsluitend ondergoed vermijden als jullie zwanger willen worden. Want dat warmt je zaadcellen op, waardoor ze traag worden. Maar klopt dat wel?

 

Het klopt dat zaadcellen niet van warmte houden. Het is bekend dat de zaadproductie bij zoogdieren het best werkt bij een temperatuur die iets lager is dan de lichaamstemperatuur. Daarom hangt bij mannen de balzak buiten het lichaam. Omstandigheden die de temperatuur van de ballen zouden kunnen beïnvloeden worden dan ook vaak gewantrouwd. Zo wordt er regelmatig met de vinger gewezen naar skinny jeans en laptops op je schoot. En natuurlijk: de strakke boxershort.

 

Ademruimte

Al in de jaren negentig was bekend dat een verhoogde temperatuur van de testikels de vorming van zaadcellen kan verstoren. Artsen adviseerden mannen van koppels die niet zwanger konden worden dan ook om wijd ondergoed te dragen. Hoewel hier geen direct bewijs voor bestond, zou een beetje ‘ademruimte’ de zaadkwaliteit ten goede komen. Amerikaanse onderzoekers waren de eersten die dit probleem op een wetenschappelijke manier aanpakten. Zij publiceerden in 1998 een artikel in het Journal of Urology, waarin ze een onderzoek beschreven onder 97 verminderd vruchtbare mannen. Bij iedereen werd de temperatuur van de balzak, de huid en de kerntemperatuur gemeten. De onderzoekers maakten een onderscheid tussen de mannen op basis van het soort ondergoed dat ze droegen, maar vonden geen temperatuurverschillen tussen de verschillende groepen. Recenter onderzoek, uitgevoerd onder sterk gecontroleerde omstandigheden, liet wel een verhoogde temperatuur van de balzak zien bij mannen die strak ondergoed droegen.

 

Indirect bewijs

Maar leidt een verhoogde temperatuur van de balzak ook daadwerkelijk tot een slechtere kwaliteit van de zaadcellen? In een artikel in het tijdschrift Andrologia uit 2007 doen Duitse wetenschappers verslag van uitgebreid literatuuronderzoek. Ze onderzochten de invloed van temperatuur op de zaadkwaliteit onder verschillende omstandigheden, zoals zittend werken, het dragen van strakke (onder)broeken of het bezoeken van een sauna. Van alle omgevingsfactoren was bekend dat deze de temperatuur van de balzak kunnen verhogen. Maar helaas: voor geen van de factoren waren genoeg gegevens beschikbaar om te concluderen dat een hogere temperatuur ook daadwerkelijk leidt tot een lagere zaadkwaliteit. Het blijft dus bij indirect bewijs.

 

Het oordeel?

Ondanks het vele onderzoek naar de mogelijk negatieve invloed van testikeltemperatuur op de mannelijke vruchtbaarheid, is hier nog geen direct bewijs voor gevonden. Hoewel onderzoekers oproepen tot meer onderzoek, denken ze dat mannen met een kinderwens het best ‘balzakverhittende’ factoren kunnen vermijden. Concluderend: de wetenschap heeft geen bewijs voor ‘traag zaad’ als gevolg van het dragen van strak ondergoed. Maar als je als man een zo groot mogelijke kans wil hebben op een zwangerschap, dan kun je beter op safe spelen en je zaakje koel houden. Baat het niet, dan schaadt het niet!

 

Bronnen:
- Munkelwitz R, Gilbert B. Are boxer shorts really better? A critical analysis of the role of underwear type in male subfertility. J Urol. 1998 Oct;160(4):1329-33.
- Jung A, Schuppe H. Influence of genital heat stress on semen quality in humans. Andrologia. 2007 Dec;39(6):203-15.
- Durairajanayagam D, Agarwal A. Causes, effects and molecular mechanisms of testicular heat stress. Reprod Biomed Online. 2015 Jan;30(1):14-27.

Reageer als eerste

Deel jouw mening, je ervaring en idee├źn met Beterzwanger.com.

(Uw e-mailadres wordt niet gedeeld met derden)
Velden voorzien van een * zijn verplicht.