Blog : Heeft een visje eten gevolgen voor je kindje?

Zwangeren hebben een haat-liefdeverhouding met vis. Hoewel rauwe vis wordt afgeraden, staat vis in het algemeen bekend als een bron van vetzuren die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je kindje. Recent wetenschappelijk onderzoek wijst echter uit dat een teveel aan vis schadelijke gevolgen kan hebben.

Zwangeren hebben een haat-liefdeverhouding met vis. Want hoewel rauwe vis wordt afgeraden, staat vis in het algemeen bekend als een bron van vetzuren die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je kindje.

 

Met vis houd je je kindje én jezelf gezond: het zorgt voor een betere ontwikkeling van het zenuwstelsel, en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Het Voedingscentrum raadt niet voor niets aan om één keer per week een (goed verhit) visje te eten (https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/zwanger-en-baby/is-het-goed-om-vis-te-eten-tijdens-je-zwangerschap-.aspx) als je in verwachting bent.

 

Ophopen

Toch plaatst de wetenschap een kanttekening bij het eten van vis als je een kindje verwacht. Er kunnen zich namelijk zware metalen, dioxines en andere niet of slecht biologisch afbreekbare organische stoffen in ophopen. We weten dat sommige van deze stoffen een negatief effect kunnen hebben op het ongeboren kind. Dat effect is gelukkig verwaarloosbaar als je niet elke dag vette vis eet. Daarom adviseert het Voedingscentrum een maximum van twee keer per week.

 

Internationaal onderzoek

Welke hoeveelheid en vissoort het meeste effect heeft op de ontwikkeling en groei van het kindje was tot nu toe niet bekend. Een internationaal team van wetenschappers, waaronder onderzoekers van Maastricht University, zetten daarom een grote studie op. Die liep in de Verenigde Staten en tien Europese landen, waaronder Nederland. Bij kinderen van ruim 26 duizend zwangere vrouwen volgden ze de groei van hun kinderen tot ze zes jaar oud waren.

 

Eet vooral een visje!

De onderzoekers ontdekten dat kinderen als peuter en kleuter een hogere body mass index (BMI) hadden als hun moeder tijdens de zwangerschap meer dan drie keer per week vis had gegeten. Daarnaast konden ze een hoge visinname in verband brengen met een snellere groei in de eerste twee jaar en een hogere kans op overgewicht. Toch schrijven de onderzoekers dat ze achter het besluit van het Voedingscentrum staan: hun onderzoek was niet gedetailleerd genoeg om uitspraken te doen over verschillende soorten vis of bereidingswijzen. Als je een kindje verwacht zijn de voordelen van twee (warm bereide) visjes per week dus nog steeds groter dan de nadelen. Smakelijk eten!

 

Bronnen:

  • Voedingscentrum
  • Maastricht University

Reageer als eerste

Deel jouw mening, je ervaring en idee├źn met Beterzwanger.com.

(Uw e-mailadres wordt niet gedeeld met derden)
Velden voorzien van een * zijn verplicht.