Blog : Zo houd je als man je hormoonhuishouding in balans

Als je zwanger wil worden, spreekt het als vrouw voor zich dat je je inspant om zo vruchtbaar mogelijk te zijn. Hormonen spelen daarbij een grote rol. Maar niet iedereen staat erbij stil dat deze stoffen ook de mannelijke vruchtbaarheid bepalen.

Als jullie zwanger willen worden geldt voor zowel man als vrouw dat je op je eetpatroon moet letten. Daarnaast kun je beter niet roken en de drank laten staan. Maar voor mannen zijn er meer dingen die de vruchtbaarheid beïnvloeden. De hormoonhuishouding speelt daarin een grote rol. Wist je bijvoorbeeld dat sommige verdelgingsmiddelen een negatief effect hebben op je geslachtshormonen? Of dat je darmflora mede van invloed zijn op de kans dat je een kindje krijgt?

Pas op op de green
Sla je graag een balletje? Dan weet je dat prachtig gemanicuurde, groene tapijt zeker te waarderen. Maar om de green zo mooi en onkruidvrij mogelijk te houden, wordt hij vaak flink onder handen genomen met kunstmest en verschillende bestrijdingsmiddelen. Het is bekend dat sommige van deze chemicaliën de hormoonhuishouding of de vruchtbaarheid in de war kunnen schoppen wanneer je ermee in contact komt. Gelukkig worden er steeds meer initiatieven opgezet om het gebruik van chemicaliën op de golfbaan te verminderen. Dus ben je een fervent golfer met een kinderwens? Check dan eerst of jouw favoriete green wel écht “groen” is!

Wees lief voor je darmflora
We hebben allemaal wel eens een storing in de buik. Op zo’n dag realiseer je je dat de balans van je darmbacteriën makkelijk in de war kan raken. Maar ook de hormoonbalans raakt soms in de war, en dat is voor een deel te wijten aan de samenstelling van je darmflora. Sommige van deze bacteriën produceren enzymen die hormonen afbreken, zoals het ‘vrouwenhormoon’ oestrogeen. Als dit in te grote hoeveelheden in het mannelijk lichaam aanwezig is, kunnen gezondheidsproblemen optreden, waaronder minder zin in seks. Een goede reden dus om te letten op je stressniveau en eetpatroon. Want zo houd je je darmflora in balans.


Bronnen:
-  Beyond Pesticides
-  Yahoo Health
-  Flo Living

Reageer als eerste

Deel jouw mening, je ervaring en ideeën met Beterzwanger.com.

(Uw e-mailadres wordt niet gedeeld met derden)
Velden voorzien van een * zijn verplicht.